Monday, September 25, 2017

Update 1 : Post- Minilaparotomy / laparoscopy

Assalamualaikum..

Dah 4 bulan dah baru sibuk nak update. kihkihkih. 2 weeks after laps haritu terus start kerja kebetulan kerja pun bertimbun disebabkan company nak audit. So tak sempat langsung nak buka blog apatah lagi nak tulis blog.

So today tetiba teringat kat blog sendiri dan kebetulan pulak macam ada masa free sikit bolehla update pasal laps haritu. So entry ni mungkin akan ada 2/3 yela nak cover cerita 4 bulan kot. haha. Everything went well. Alhamdulillah. Operate haritu hari Sabtu 6/5/2017. Since aku operate guna cash money, procedure dijalankan  di Klinik Dr Hamid Arshat, Cawangan Damansara. Kalau guna insurans akan operation di Hospital Pantai, KL.

Aku orang first sampai, masa tu klinik pun tak buka lagi. hehe. Klinik buka pukul 8 mcmtu, aku terus daftar macam biasa then nurse terus suruh masuk bilik untuk salin baju nak masuk bilik bedah. Ouh ye, kena puasa ye malam sebelum operation. Since ni kat Klinik je kan so takdela cuak sangat macam kt hospital. Bilik tu tak silap aku ada 5/6 katil macam kat ward tu. Katil aku yang first sekali berdekatan dengan OT room. Masa tu mak ayah aku tak sampai lagi, dieorg dari JB, aku sempat cakap kat nurse boleh tak saya nak tunggu mak ayah saya sekejap. hehe. Yela nak salam peluk cium dulu sebelum masuk OT. Lepas dah salam2 semua dengan husband, mak ayah, mak ayah mertua terus jalan sendiri masuk OT room. Yela jalan sendiri jela takde kena usung macam kat hospital tu. hehe.

Ok bila masuk OT room tu barula datang perasaan seram, takut semua tu. huhu. Tambah pulak nampak alat2 surgery bagai tu. Dr bius suruh aku baring dan nurse pasangkan branula kt tangan untuk masukkan ubat bius, masa ni tak nampak lagi Doc Hamid, hanya ada nurse dalam 3 orang dan Dr bius. Akupun sempat tanya "siapa yang buat operation ni, Dr Hamid ke?". Dr bius tu jawab aah "Jangan risau Dr Hamid yang akan incharge". hee. Yela risau jugak takkan nurse yang nak operate aku ni. hehe. Then Dr bius explain tentang ubat bius yang dia akan guna dan juga  kesan sampingan ubat bius dan dia pesan jangan lupa selawat banyak2. Of course selagi tak pengsan macam2 doa aku baca. hihi. Lepas Doc dah inject ubat bius Docsuruh sedut gas sebanyak 3 kali sambil selawat, rasanya sempat sedut 2 kali je lepas tu terus tak sedar dah.

Dalam pukul 1 lbh macam tu aku sedar sebab dengar azan. Masa sedar tu Ya Allah rasa sakit sangat 1 badan. Can't describe sakit tu macammana. Nak bergerak pun tak boleh. Nurse pulak baringkan mengiring sebelah kiri, belakang badan dia ampu dengan bantal. Nak tegakkan badan sendiri pun tak boleh masa tu. huhu. Yang aku ingat aku sebut 'sakit sakit' lepastu terlelap semula. Dalam sejam lepas tu aku tersedar semula, masa ni tangan dah kebas dah sebab lama sgt baring mengiring. Aku tekan loceng banyak kali nak minta tolong nurse tapi takde yang datang, dieorg semua dekat dalam OT room tengah operate patient lain. Nak call husband suruh datang tapi Hp  pulak ada dalam locker bahagian bawah. Boleh bayangkan tak macammana seksa aku cuba slow2 tarik locker dan capai Hp. Sakit tu tak tau nak cakap. huhu. Masa ni tak berani lagi nak tengok kat perut kena tebuk je ke atau kena belah besar.

Sementara tunggu husband datang tu kebetulan ada nurse datang tengok aku, aku minta tolong dia tegakkan badan aku sebab dah tak tahan sangat lenguh tangan. huhu. Aku minta nak minum air sebab tekak macam pedih2 sikit(Tube dimasukkan dalam kerongkong masa laps) tapi nurse kata tak boleh minum lagi nanti pukul 5 baru boleh minum sebab nak bagi kesan ubat bius hilang dulu. Nurse suruh aku tidur semula supaya tak rasa sangat kesan ubat bius tapi aku dah tak boleh nak lelap. Aku capai plastik putih atas locker nak tengok apa dalamnya sebab masa mamai tadi perasan nurse letak plastik tu atas locker. Oh rupanya ketumbuhan yang Doc dah buang(masa ni tak tau lagi ketumbuhan tu jenis apa). Terperanjat aku sebab tak sangka ada 3 ketulan macam daging- 2 besar mcm bola ping pong, 1 tu kecik macam buat mata kucing, Lagi 1 dalam tube mcm tisu bercampur darah. Masa ni terus nangis sebab rasa mesti teruk sangat dah dalam rahim aku ni. sempat aku ambil gambar then sent kt husband and suruh dia datang cecepat. Nursela ni cakap takde siapa boleh tunggu, waktu melawat pukul 4.30, aku suruhla family semua balik dulu. Padahal husband boleh je tunggu sebab aku tengok patient sebelah aku tu husband dia ada je.

Around 3 pm macamtu Doc Hamid dah habis operate semua patient. Ada 6 orang semuanya. Doc datang visit dan explain procedure yang dilakukan iaitu laparoscopy-1 tebukan di pusat dan juga minilaparotomy-torehan sepanjang 4/5cm di bahagian ari2  Rahim yang bengkak yg dr suspect adenomyosis tu bukanlah adenomyosis. Hanya fibroid sahaja. Endometriosis pun sedikit saja baru stage 1 bukanlah stage 4 macam yang Doc pernah cakap sebelum ni. Doc dah clearkan endometriosis. Rahim retroverted pun Doc dah betulkan. Doc juga lakukan DnC. So 3 ketul yang dalam plastik tu ialah fibroid dan dalam tube tu ialah cyst yang duduk dekat ovari kiri.  Lain2 tiada masalah. Paling aku ingat sampai sekarang Doc Hamid usap2 kaki aku(berlapik dengan selimut ye) sambil cakap "takde apa-apa ni, insyAllah lepas ni boleh mengandung". Rasa macam terharu sangat, Doc Hamid so ayah2 sangat :) . Sekejap je Doc explain tak sampai 10 minit pun, Doc pun macam nak cepat sebab nak review pesakit lain lagi kan.

Lepas Doc explain tu aku lega la sikit, alhamdulillah bukan adenomyosis dan bukan endometriosis stage 4. huhu. Syukur sangat2. Disebabkan jumpa Dr Hamid sekejap sangat, setiap kali nurse(dah lupa nama) datang nak bagi ubat mesti aku akan tanya tentang operation aku, berkali-kali ok. hehe. Nasib baikla nurse baik je, positive semua jawapan dia. Nurse kata senang je nak operate aku sebab kurus perut takde lemak sangat so sekejap je siap. haha.

Malam tu tidur dekat klinik sesorang, husband takleh teman, nurse nak monitor condition kita selepas operation. Alhamdulillah aku ok je selepas sedar drp operate, takde muntah2 macam patient sebelah katil aku. Kesian sangat kat dia, banyak kali muntah. huhu. Nurse cakap mungkin dia makan/minum terus selepas sedar daripada operation ataupun dia tak cukup tidur. So aku dah fahamla kenapa nurse tak bagi aku minum masa sedar tadi dan dia suruh aku tidur semula. Nasibla aku tak memandai2 minum air sendiri, kalau tak agaknya muntah2 juga. Tak boleh nak bayangkan kalau muntah mesti perit gila perut, sedangkan aku terbatuk pun rasa macam nauzubillah nak terkeluar isi perut. hihi.

Esoknya lebih kurang pukul 10 dah boleh keluar. Pagi tu cuba slow2 berjalan dengan bantuan nurse. Tak boleh nak jalan tegak kena bongkok sebab perut rasa tegang dan sakit kalau terus berdiri tegak. Seminggu jugakla jalan terbongkok2 lepas tu ok dah. Since aku berpantang kt JB rumah mak, lepas discharge tu terus bertolak balik JB. Dapat MC sebulan tapi aku berpantang kt JB 2 weeks je.

Okla, rasa dah panjang sangat ni berceloteh. hihi. So inilah pengalaman aku jalani laparoscopy. InsyaAllah nanti aku share pengalaman berpantang dalam masa 2 weeks.

Wassalam..


Friday, May 5, 2017

Esok..

Assalamualaikum,

Esok hari yang dinanti-nanti. Berdebar pulak rasa. huhu. Aku pun tak sangka secepat ini. Alhamdulillah ni semua jalan yang Allah dah lorongkan. Bila fikir-fikir balik, mudah je jalan yang Allah tunjukkan ni. Jadi, apa lagi yang patut aku tak bersyukur?

Esok pukul 8.30 a.m dah  kena ada di klinik. Mungkin aku orang pertama yang kena masuk OT.

Semoga semuanya dipermudahkan olehNya. InsyaAllah usaha yang aku lakukan ini akan mendatangkan hasil nanti, dengan izin Allah.

Wassalam..

Saturday, April 8, 2017

14 March 2017 - First Appointment with Dr Hamid

Assalamualaikum,

Lamanya tak bersiaran. huhu. Tak sempat nak update blog sebab banyak kerja yang perlu diselesaikan bulan March haritu.

Ok, harini nak cerita pasal appointment dgn Dr Hamid hairtu. Since appointment pukul 8 pagi, sebelum pukul 7 lagi aku dan husband dah keluar rumah. Ni semua gara2 nak elakkan jam dan tak nak queue lama kat klinik nanti. Macam biasalah kat KL ni seawal 6 pagi pun dah jam.haha. Sampai klinik pukul 7.50 a.m, kaunter daftar masih tak buka lagi dan dah ada dalam 4 orang yang menunggu. Pukul 8 macam tu staff yang uruskan pendaftaran buka je pintu, terus ramai2 serbu masuk bilik pendaftaran (gimik je ni). haha.

Masa tunggu tengah tunggu turn tu tetiba terjumpa dengan classmate masa belajar dulu. Dia bawak wife dia follow up dengan Dr Hamid. Wife dia dah pregnant dalam 4 bulan macam tu. Berborakla dengan dieorg sementara tunggu turn, takla bosan sangat menunggu. hihi. Wife dia dulu dah pernah pregnant tapi gugur sebab kandungan takde heartbeat tapi alhamdulillah sekarang dah pregnant semula. Dieorang ni dah lama dah treatment dengan Dr Hamid since 2015 lagi. Setahun dieorg tunggu untuk jumpa Dr. daripada 1st day dia call klinik.huhu. Jadi, aku pun bersyukurla sebab aku haritu tunggu tak sampai sebulan. Nampak tak cantik perancangan Allah :)

Ok, back to my story. Dalam pkl 9 macamtu nama aku dipanggil, first sekali kena buat TVS macam haritu. Kali ni yang buat scan tu HO dari Hospital Pantai, rasanya satff Dr. Hamid juga. Lama jugakla dia scan tu, godek ke kiri & kanan & snap picture. Bila dah siap, kena tunggu kat luar semula untuk jumpa Dr Hamid kat bilik sebelah. Perasaan masa tu excited + teruja + takut, first time kan nak jumpa sendiri Dr. huu.

Tak lama pun menunggu, 5 minit pun tak sampai. hehe. Masuk je bilik Dr, Dr. bagi salam dan bersalam dengan husband. Dr. terus explain tentang masalah aku, dia lukis keadaan rahim aku kat atas kertas. Rasanya siapa yang dah pernah jumpa Dr, memang dia akan buat benda yang sama. Dr. explain apa tu endometriosis, adenomyosis dan kat mana cyst dan ketumbuhan aku. Aku saja jela tanya Dr, endometriosis aku ni agaknya dah stage berapa. On the spot Dr. jawab, "kalau tengok keadaan rahim awak ni, dah stage 4 ni". Huarghh perasaan masa Dr. cakap macam tu tak tau nak digambarkan. Tak expect la pulak dah sampai stage 4. huhu. Apa2 pun aku redha je.

Then, Dr bagi tips-tips untuk kawal pembesaran cyst dan rahim daripada semakin membengkak. Antara tips2 yang Dr. advise;

1. DIET - Sangatla penting sekali terutama sekali bagi pesakit endometriosis. Boleh refer kat this website www.endo-resolved.com. Ada details food t oavoid for endometriosis people.
2. Exercise - Dr. Hamid cakap tak perlu pun exercise yang terlalu extreme. Dr. suggest yoga. Boleh search kat you tube - yoga for fertility.
3. Kawal stress/relax kan minda. Yang ni pun bagi aku sangat penting. Bila kita stress environment kita pun akan jadi negative, so kita senang nak sakit.
4. Amalkan Lemon juice & apple cider/vinegar.
5. Ambil supplement kesihatan - Vitamin C, Vitamin E, Habatussauda.

Macam kes aku ni Dr. memang suggest untuk buat laparoscopy. Dr. pun explain procedure yang akan dilakukan semasa laparoscopy iaitu betukan kedudukan rahim yang terbalik, remove cyst(3cm) dan remove adenomyosis.  Disebabkan aku nak bayar secara cash jadi boleh dapat tarikh operation tu awal sebelum bulan puasa. Tak perlu waiting terlalu lama untuk dapatkan tarikh. Dr. suruh aku jumpa SN Siti untuk daptkan tarikh operation.

Dipendekkan cerita, dapat date 06 May 2017. Tak lama dah ni, sebulan je lagi. huhu. Perasaan? tak fikir sangat sebab bila fikir macam2 perasaan datang. So, aku buat biasa jela ikut tips2 yang Dr. bagi. Akuikut diet yang Dr. pesan dan hasilnya berat pun turun sebanyak 5 Kg. hihi. Takpela asalkan sihat. :)

Ok tu jela dulu, niatnya nak tulis pendek je tapi macam dah berjela-jela je jugak. haha. Korang yang baca ni, doakan aku eh! Hopefully semuanya dipermudahkan :).

Wassalam...



Friday, March 3, 2017

High Level of Prolactin

Assalamualaikum

Salam Jumaat..(Actually entry dah tulis masa Jumaat minggu lepas lagi. hihi)

Harini nak cerita sikit pasal hormon prolactin, salah satu penyebab infertility if level of prolactin abnormal.  Actually hormon prolactin ni sama juga macam thyroid yang akan ganggu kesuburan wanita. Thyroid rasanya semua dah maklum, salah satu penyebab infertility. Di Malaysia tak pasti berapa peratus wanita ada masalah ni. Aku salah seorangnya la.hehe.  Masalah prolactin tinggi ni dalam medical terms ialah Hyperprolactinemia. Meh aku explain serba sedikit.

Hyperprolactinemia is a condition when hormone prolactin is higher than normal. This hormone produced by pituitary gland, which is located at the brain. Main function of prolactin is to stimulate breast milk during pregnancy. So untuk ibu2 mengandung dan ibu2 yang tengah menyusukan anak hormon prolactin tinggi tu normal, tapi untuk yang tak mengandung macam aku ni abnormal la. Normal level prolactin untuk wanita(except pregnancy woman) ialah dalam range 108-600 mIU/L.

Macam aku pernah mention, sebelum ni aku buat treatment di hospital kerajaan pada tahun 2015-2016, tak payah cakap hospital manala sebab banyak benda aku nak complain nanti. haha. Macam biasala, kita kena ambil darah untuk test segala hormon yang berkaitan dengan kesuburan kan, including prolactin & thyroid. Resultnya:

06/05/2015
Prolactin 956mIU/L ABNORMAL

08/06/2016
Prolactin 1164mIU/L ABNORMAL

Tinggikan? huhu ingatkan tengah pregnant tapi takpun. yang aku tak puas hati tu, selepas result 2015 keluar, Dr tak pernah mention pasal masalah ni sampaila hari nak buat IUI pada bulan August 2016, Dr pakar cakap tak boleh nk proceed IUI sebab prolactin aku tinggi which is bahayakan diri sendiri if buat IUI & berjaya. Korang boleh rasa tak apa aku rasa masa tu? sepanjang setahun aku ulang alik pergi hospital Dr(bukan Dr pakar) tak pernah sekali take this problem seriously. Yela kalau mention problem ni daripada dapat 1st result tu kan bole cure awal2. Makan ubat hormon untuk stabilkan semula level prolactin, ambil masa 3 bulan jugak okay. Dan2 nak buat IUI baru bagitau and baru nak refer aku ke pakar bahagian endocrin. Tak ke aku rasa macam buang masa je selama ni?
Tapi apa2 pun ada hikmah semuanya kan.hehe. kalau tak, takdela aku nk cuba dapatkan rawatan kat tempat lain and takdela aku tau selain daripada masalah prolactin ni aku ada masalah lain juga.

Kalau ada yang tanya apa symptoms hyperprolactinemia, aku ringkaskan serba sedikit;

1. Haid tidak teratur / tak period langsung (amenorrhea)
2. Penghasilan susu badan (walaupun tak pregnant)
3. Vagina menjadi kering (menyebabkan sakit ketika bersama)
4. Sakit kepala yang teruk
5. Double vision
6. Infertility

Kesemua symptoms ni tak terjadi kat aku kecuali double vision, tapi kadang-kadang jela.
Treatment pula, kena makan ubat untuk normalkan semula prolactin level, iaitu bromocriptine dan juga perlu buat MRI scan untuk pengesahan samaada ada tumor di pituitary gland. Tapi kalau betul ada tumor, ianya tak berbahaya melainkan size tumor terlalu besar yang membuatkan perlunya pemdehana untuk membuang tumor tersebut.

So far, after 4 months makan ubat prolactin (bromocriptine), alhamdulillah prolactin level dah back to normal :). MRI pun aku dah buat pada January 2017, result tunggu jumpa Dr pada 14/03/2017, sama dengan tarikh nak jumpa Dr Hamid. haha. Tengah berkira-kira samaada nak pergi ke tak review result MRI. Rasa macam tak nak pergi sebabnya aku yakin takde tumor plus prolactin level pun dah back to normal.

Itu jelah yang nak share, so pada sesiapa yang macam rasa ada symptoms kat atas, especially penghasilan susu bolehla cepat-cepat jumpa doktor atau buat blood test. Kalau  nak tau lebih details tentang hyperprolactinemia boleh refer link;



See ya!

Wassalam..

Friday, February 17, 2017

Jawapan yang dah dijangka

Assalamualaikum,

Ok entry kali ni agak panjang...

13 Feb haritu merupakan first appointment aku di Klinik Dr Hamid Arshat. Aku call untuk appointment pada bulan lepas, Jan 2017. Masa call untuk appointment tu memang 2,3 hari jugakla baru dapat, line busy je mesti ramai orang yang call jugak. So, dipendekkan cerita aku dapat date 13-Feb-2017, tapi dengan Dr Aimi(menantu Dr Hamid), nurse tu cakap kalau nak jumpa Dr Hamid boleh tapi kena queue lama lagi, mungkin bulan 7 atau 8. Aku tak kesah je dengan Dr Aimi sebab aku ada baca a few blogs yang inform bila dah buka kes akan refer dengan Dr Hamid juga. Kejap lagi aku cerita pengalaman aku jumpa dengan Dr.

Hari yang dinantikan tiba,  aku punya appointment pukul 2 ptg. So, dalam pukul 12.30 tu aku dah gerak daripada ofis, nasibla klinik Dr dah pindah kat Bukit Jalil dekatla sikit dengan rumah dan ofis aku. Kena pergi awal ye sebab tak nak menunggu lama, dalam pukul 1 aku dah sampai dh, terus tinggal I/C dekat meja pendaftaran, dapat nombor 2  Then aku terus keluar nak pergi makan and solat dulu, sebab time lunch kn staff pun takde, tengah rehat. Ouh ye, untuk pengetahuan aku ni sejenis manusia yang suka buat research sebelum buat apa2, jadi aku memang menggunakan perkhidmatan google sebaik mungkin. haha. Aku dah google dah awal2 apa yang nak kena buat kalau first time pergi sana and apa procedure yang doktor akan buat.hihi. Kalau korang tak tinggal I/C lambat la korg dapat turn walaupun korang sampai awal. Konsep kat sana 1st come 1st serve. Berbalik cerita tadi, Aku sampai balik semula klinik dalam pukul 2.15 mcmtu, aku tengok dah ada orang lain daftar dulu. Ahh sudah mesti nama aku dah dipanggil tadi. Aku pun masuk bilik daftar tu tanya dan memang dieorg dah panggil pukul 2 tadi lagi. haha. Nasibla aku pergi tanya kalau tak lambat la dapat giliran. So, settle daftar kena tunggu jumpa Dr pulak. Aku dah pasrah dah sebab kalu tak silap aku turn no. 4. pasangan pertama dah masuk jumpa Dr dalam15 minit macamtu, lepas dieorang dah keluar, nama aku nurse panggil. Eh la dapat jugak nombor 2 rupanya.hihi. Maybe nurse ikut turutan masa kita tinggal I/C.

Masuk je bilik rawatan, Dr Aimi terus nak proceed dengan TVS, TVS ni scan rahim melalui vagina. Don't worry tak sakitpun. Aku dah pernah buat juga sebelum ni. Dr godek2 ke kiri dan ke kanan, muka serius macam nampak sesuatu yang tak elok je. Then Dr cakap "macam ada ketumbuhan dekat rahim. Ovari kiri nampak besar sikit daripada ovari kiri dan rahimpun macam bengkak sikit". Respon aku "ouh yeke". Tak tau nak respon apa, terperanjat pun tak juga sebab macam dah jangka ada something yang tak kena dengan rahim aku. Sebabnya memang senggugut teruk setiap kali period.

Ok dh settle TVS Dr Aimi ajak masuk bilik dia untuk details explanation. Dr cakap rahim aku retroverted. Yang ni memang aku sedia maklum sebab dah pernah buat TVS sebelum ni. Then Dr tunjuk gambar scan yang dia print. Dr tunjuk ketumbuhan yang dia maksudkan td, dalam 2cm katanya. Dr kata kemungikan endometriosis. Nanti next visit jumpa Dr Hamid untuk pengesahan lebih lanjut. Dan Dr ada inform pasal operation, mungkin kena proceed untuk betulkan rahim dan tengok apa masalah di dalam rahim.

Ok settle semua pergi ambil ubat dan pembayaran. Oh jangan lupa dapatkan tarikh next appointment. 14 March nanti aku akan jumpa dgn Dr Hamid. Memang tujuan aku ke klinik Dr Hamid pun adalah untuk request buat laparascopy. Macam aku mention tadi aku ni sejenis yang suka membaca, jadi aku memang dah expectla ada yang tak kena dengan rahim aku. Nak kata sedih tu entahla, sedihla jugak sikit tapi lebih kepada bersyukur dan berpuas hati sebab at last dapat tau juga apa masalah selama ni. Huhu. Dan ada sedikit tak puas hati dan terkilan sebab hampir 2 years buat treatment di hospital kerajaan tapi kenapa Dr tak pernah detect problem ni? Huhu. Nantila kalau ada masa aku cerita pengalaman treatment sebelum ni.

Ouh ye, kos rawatan untuk hari ni

Total RM 261
Ni ubat yang klinik bagi. 
Tak sabar tunggu bulan 3 nak jumpa Dr Hamid. Nanti aku share lagi.

Wassalam..

Thursday, January 12, 2017

Ikhitar hamil - Pemakanan

Assalamualaikum.

Selamat Tahun Baru 2017. Harap tak lambat lagi wish. hehe.
Tahun ni dah masuk 3 series. Wuhuhu.

Memandangkan azam tahun baru ni nak berTTC dengan lebih gigih lagi, so aku dah plan bermacam2 usaha(selain darpiada treatement di hospital), antaranya usaha dari segi pemakanan dan juga rawatan traditional. Tapi yang penting sekali kita kena tau dulu ye condition body kita, why still can't consume. Maybe ada masalah hormon ke, cyst, fibroid etc.. point yang aku nak sampaikan ialah kenala jumpa doktor dulu sebelum berusaha cara lain. Ada sesetangah orang rajin pergi berurut dan makan macam2 tapi takut nak jumpa doktor. Kalau tak jumpa doktor macammana kita nak tau kan apa masalah kita. Itu pendapat akula since aku dulu belajar jugak a bit about science medical.hewhew.

Ok dari segi pemakanan, yang pertama aku amalkan minum susu kambing. Sebelum ni dah pernah minum jugak tapi biasala tak consistent. Harap-harap kali ni istiqamah lah. Aku pilih Lazz susu kambing sebab sebelum ni pun memang dah pernah minum. Bagi aku Lazz susu kambing ada rasa pure susu kambing tu tapi tak bau hamis ye. Sebelum ni pernah pergi Food Festival, banyak booth yang jual susu kambing. Aku pun tryla a few produk tapi kebanyakannya rasa gula, tak rasa pure susu kambing. huhu. So bagi aku Lazz susu kambing highly recommended bagi sesiapa yang tak suka bau hamis kambing.Ini cadangan sahaja sebab dah try sendiri tapi korang boleh try juga yang lain :).


Yang aku minum ni campuran kurma, actually nak beli yang asli tapi lupa nak cakap dengan agent Lazz so diapun ingat kita nak yang kurma sebab selalu untuk org yang ikhtiar untuk hamil minum yang campuran kurma ni. hehe. Tapi takpela mana2 pun ok je. So sesipa yang nak cuba Lazz susu kambing boleh beli dengan agent-agent yang berdekatan dengan korang. Boleh rujuk website lazzsusukambing.
Ok ni bukan iklan berbayar ye. hehe. Benda bagus saja share, mana tahu boleh sama-sama dapat manfaat. :)

Yang kedua, aku amalkan makan kurma. Kurma Ajwa ni dapat dari Mekah, mak mertua belikan masa pergi umrah hujung tahun haritu. Kurma Ajwa yang aku ada ni agak keras sikit, kononnya nak rebus dengan susu kambingla sebab tula tadi cerita sebenarnya nak beli susu kambing yang pure.hehe tapi dah terbeli yang campuran kurma jadi aku rebus semua kurma Ajwa ni buat Jus simpan dalam peti. hihi.

Kurma Ajwa dari Mekah
Ok yang ni debunga kurma juga dapat dari Mekah. Rasanya kat Malaysia macam susah sikit nak dapatkan debunga ni. Debunga kurma ni juga memang orang guna untuk merawat ketidaksuburan suami isteri. Banyak kahsiat yang boleh didapati antaranya:
1. Meningkatkan kualti dan kuantiti sperma.
2. Menguatkan rahim supaya tidak mudah keguguran
3. Meningkatkan tenaga batin.
Debunga kurma

Actually bila aku google ada banyak cara pengambilan debunga kurma. Yang aku baca boleh campur dengan madu asli ataupun susu kambing. Dekat dalam kotak debunga kurma pun ada instruction cara pengambilan. Terkejut Iolls tengok instruction dalam Bahasa Melayu.hihi. Mak mertua kata kebanyakan orang Arab memang pandai Bahasa Melayu mungkin sebab yang paling ramai pergi ke Mekah ialah orang Malaysia dan juga Indonesia. Yelah Indonesia language pun lebih kurang kita jugakkan. Ok back to our topic, dekat instructon suruh campur dengan susu.

Cuit sikit je dengan sudu plastik ye, then campurkan dalam air Lazz susu kambing yang kita dah beli tu. Lepastu minumla sesama dengan cik abang. Sebelum minum tu bacala doa dapatkan zuriat, selawat dan berdoala semoga dipermudahkan semuanya. Debunga kurma ni boleh amalkan waktu pagi sebelum sarapan ataupun malam sebelum tidur. Aku dan husband amalkan waktu malam. Ada a few blog kata elok amalkan waktu malam sebelum bersama dan masa period stop sekejap pengambilan sebab takut mengganggu hormon dalam badan (kajian di Iraq).

Selain tu boleh juga amalkan Jus delima, yang aku makan jus delima gulsan. Sekarang stock dah habis.hehe. tak sempat lagi nak beli. One thing yang aku rasa bila amalkan jus delima, period pain berkurang. Amalkan setiap pagi ye sebelum sarapan okay. Selain tu amalkan pemakanan yang sihat(mood diet.haha). Fast food kalau boleh elakkan.

Oklah rasa macam dah panjang sangat dah ni.hehe. Semoga aku terus istiqamah dan tidaklah hangat-hangat tahi ayam. hehehe. Nanti next entry aku share rawatan traditional yang aku plan nak cuba. Tak slah kita cubakan, mencuba ni samala konsep dengan kita berusaha. Allah kan galakkan hambaNya berusaha. Tapi jangan stress2 ye. Think positive setiap usaha pasti ada ganjaran yang Allah akan beri and one more thing jangan sesekali putus asa jika kita hendakkan zuriat melainkan dah tertulis tiada rezeki kita. Allah sebaik-baik perancang dan Allah tahu apa yang terbaik untuk kita :)