Wednesday, August 4, 2010

:: Fraser Hill ::

Sambungan daripada post yg lepas. hehe. Oleh kerana aku bz dgn test so aku xdpt nk update blog. Tp Alhamdulillah blehla buat test walaupun mcm btol x btol je.hehe.

Berbalik pd entry di atas, weekend lalu aku pergi ke sana. Sgt indah pemandangan, menikmati keindahan semulajadi ciptaan Tuhan. Rupanya Malaysia kaya dgn tempat2 yg menarik. So, kpd semua sebelum terniat nk brcuti di luar negara sila fikir2knla dahulu krn di tanah air kita sgt byk tempat2 yg menarik yg bleh kita kunjungi.

Sebelum tu aku nk cerita sikit sejarah Bukit Fraser, rasanya semua org tau dah Bukit Fraser kt negeri Pahang, tp aku ari tu ingtkn kt Penang. Hehe. Suhunya sejuk 17~24 Celcius. Puncak tertinggi Bukit Fraser ialah 1,280 meter dari aras laut. Kira-kira 104 kilometer dari bandar raya Kuala Lumpur. Bukit Fraser ini terletak di dalam Daerah Raub Pahang. Bukit Fraser mendapat nama dari seorang pengembara British pada zaman kolonial iaitu Louis James Fraser .

Okla, back to the story. Aku dn Mr Bf bertolak seawal 8 a.m. Perjalanan mangambil masa lebih kurang 3 jam. Danoleh kerana Mr Bf saya suka memandu secara berhemah so lambat la skt prjalanan kami.hehe.

  baca doa dulu semoga slmt prjalanan =)
Driver berhemah.hee






Jauh lagi.
berenti kt atas bukit tgk pokok durian.
Geram rasa mcm nk curi.

Kteorg ingt bukit Fraser nie tak la tinggi mana rupanya tggi la jgk lebih kurang mcm genting. Paling aku takut jalannya mcm ular bersimpang siur.huu. Sempit plak tu. Agak adventure la jgk tp menarik sbb dpt menikmati keindahan alam semulajadi. Kteorg smpi lebih kurang pukul 11.30.

Ingatkan x rmi org dtg kt sini tp bila dah smpi rmi rupanya org. Ada yg dtg brkonvoi dgn super bike, ada yg brfamily dan mat selh pn rmi jgk. Aku rasa sgt truja x sbr nk tgk gmbr byk2. Huhu. Nasib baikla Mr Bf saya sporting, layan je aku nk tgkp gmbr byk2.hehe. thanx!
View drp atas.
Baju kami sama warna.hehe
xtau apa motif :p
disebalik TNB :D
Set kamera atas tong smph.hehe
pdg golf mainan
Byk2 gmbr, bmgr nie aku plg suka. :))
I like !
Byk tmpt yg menarik kt atas nie, semua design rumahpn ala2 rumah Inggeris. Facalities pn rasanya lengkap. Ada balai polis, klinik kesihatan, pos office.

Kalau boleh aku nk upload sume gmbr2 sbb sumenye menarik. Almaklumla aku nie gila brgmbr. hee.
Byk lg tmpt2 yg menarik tp kami xmpt nk pergi semua tempat. Korg semua jgn terperanjat sbb kt atas nie ada air terjun. Korg boleh bygkn x brapa suhu air tu. Tak taula ada ke tak org yg boleh mandi kt situ.huhu.
Yang paling kelakar sekali, kami bleh sesat kt dalam Bukit Fraser nie.hehe. Jenuh jgk nk mencari jalan keluar sbb asek jumpa jln mati je.

Macam panjang sgt plak post kali nie, aku juz nk berkongsi pengalaman menarik dgn korg2 semua. Kalau berkesempatan korg dtgla sini, jgn rasa truja nk pergi oversea je k :).

Thanx to Mr Bf saya sbb memberi saya pengalaman yg indah :). Tapi ada lg 1 tmpt yg saya sgt2 nk pergi tau ! huhu. Mr Bf sila fikir2 kan la ye bila bleh bwk saya pergi..hemm.

No comments:

Post a Comment